Tentoonstelling

50 jaar Blijf van m’n Lijf -
Een halve eeuw activisme, veiligheid en empowerment

Wanneer: Vanaf 5 september 2024 (opening) t/m eind september
Locatie: De Passage in De Hallen, Amsterdam

Ons verhaal

In vogelvlucht vertelt de tentoonstelling “50 jaar Blijf van m’n Lijf – Een halve eeuw activisme, veiligheid en empowerment” over de evolutie van het eerste Blijf van m’n Lijf-huis tot de huidige opvang en hulp van Blijf Groep. De gezamenlijke strijd tegen huiselijk geweld staat hierbij centraal. Een strijd die nog lang niet is gestreden. Deze tentoonstelling is in samenwerking met het Amsterdam Museum tot stand gekomen. Tegelijkertijd loopt ook de foto-expositie “(On)belicht”

Tijdens de jaren ’70  kwam een groep feministen in Amsterdam in actie tegen het geweld wat vrouwen trof (en treft) achter hun eigen voordeur. Ze besloten het heft in eigen handen te nemen en in 1974 kraakten zij in Amsterdam een pand voor vrouwen en hun kinderen in nood. Dit pand werd het eerste Blijf van m’n Lijf-huis in Nederland en was daarmee de voorloper van Blijf Groep anno nu. Vele huizen volgden in de rest van Nederland en dienden niet alleen als toevluchtsoord voor vrouwen en kinderen, maar ook als bastions van activisme en empowerment voor vrouwen die te maken hadden met geweld in huiselijke kring.

Nu, 50 jaar later, is de problematiek van huiselijk geweld nog steeds actueel. Vijftig jaar is een mijlpaal voor ons maar ook een moment van reflectie, waarbij we ons opnieuw en des te sterker realiseren dat huiselijk geweld een maatschappelijk probleem is dat ons allen aangaat.

De tentoonstelling

Als bezoeker ontdek je hoe onze hulpverlening in de loop der tijd is geëvolueerd en hoe maatschappelijke ontwikkelingen als migratie, digitalisering en politieke verschuivingen hier invloed op hadden. De Oranje Huizen van Blijf Groep hebben tal van kenmerken die inmiddels vanzelfsprekend zijn, maar 15 jaar geleden revolutionair waren. Zo was Blijf Groep de eerste vrouwenopvangorganisatie in Nederland die het aandurfde om de geheimhouding los te laten, vanuit de overtuiging dat huiselijk geweld niet verstopt moet worden en schaamte en taboe moet verdwijnen.

De tentoonstelling schetst aan de hand van informatiezuilen, foto’s en ander archiefmateriaal, de weg die Blijf Groep als hulpverleningsorganisatie heeft afgelegd waar veerkracht, professionaliteit en moed centraal staan. De foto-expositie “(On)belicht” maakt daarnaast ook uit van de tentoonstelling en toont slachtoffers van huiselijk geweld.

Wij hopen op een toekomst waarin veiligheid en gelijkheid voor iedereen vanzelfsprekend zijn. Want geweld moet stoppen, voor altijd.

De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door
Scroll naar boven