Blijf Groep luidt 50-jarig jubileumjaar in met bezoek Hare Majesteit Koningin Máxima

Datum: 10 april 2024

Blijf-van-mijn-lijfhuizen en activisme

In 1974 opende het eerste Blijf van mijn Lijf-huis, de voorloper van Blijf Groep, haar deuren in Amsterdam. In de jaren daarna volgden huizen in heel Nederland. Deze huizen dienden niet alleen als toevluchtsoord, maar ook als bastions van activisme en empowerment voor vrouwen die te maken hadden met geweld in huiselijke kring. Bakker: “Zoals onze voorgangers al aan de kaak stelden: huiselijk geweld is geen privézaak. Het is een maatschappelijk probleem, een kraan die constant openstaat. Het water sijpelt door de kieren heen, de samenleving in. We zijn er met zijn allen verantwoordelijk voor om die kraan dicht te draaien.”

Niet geheim, wel veilig: het Oranje Huis

Lange tijd waren de Blijf van mijn Lijf-huis geheime locaties. Blijf Groep was de eerste vrouwenopvangorganisatie in Nederland die het aandurfde om de geheimhouding los te laten, vanuit de overtuiging dat huiselijk geweld niet verstopt moet worden en schaamte en taboe moet verdwijnen. Het Oranje Huis heeft nog meer kenmerken die inmiddels vanzelfsprekend lijken, maar die destijds revolutionair waren. In het Oranje Huis hoeven cliënten bijvoorbeeld geen keuken of badkamer te delen met andere bewoners, maar heeft elk gezin een eigen appartement. Daarmee werd een nieuwe standaard voor de vrouwenopvang neergezet.

Foto: Bertien van Manen, 1981, Collectie IAV-Atria. Vrouwen en kinderen in een van de slaapkamers in een blijf-van-m-n-lijf-huis
Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Scroll naar boven