Hare Majesteit Koningin Máxima bezoekt Oranje Huis

Datum: 16 mei 2024

Hare Majesteit Koningin Máxima bracht een bezoek aan het Oranje Huis in Almere, ter ere van het 50-jarig bestaan van Blijf Groep. Wat begon als een verzoek voor een videoboodschap, groeide uit tot een heus werkbezoek van de koningin zelf.

Het idee ontstond om aandacht te vragen voor het aanhoudende probleem van huiselijk geweld in onze samenleving en om onze medewerkers in het zonnetje te zetten. We waren dan ook zeer verheugd toen we het nieuws kregen dat Hare Majesteit Koningin Máxima persoonlijk wilde langskomen. Het geheimhouden van haar komst was een uitdaging, maar toen het nieuws naar buiten mocht, draaide de geoliede machine van Blijf Groep op volle toeren door.

Van het vrijhouden van de parkeerplek voor de koningin, de verzorging van de tuinen, de vluchtroute, het verhaal, de cliënten, mediatraining, banners, statafels, bloemen, versiering, gebakjes, uitnodigingen, tot de spelregels… alles werd tot in de puntjes bedacht en geregeld.

“U komt uit een situatie waar u voor die andere persoon blijkbaar niks waard was, maar u bent zo veel waard.”

Een bemoedigende ontmoeting

Het programma omvatte verschillende activiteiten, waaronder een rondetafelgesprek over de geschiedenis van Blijf Groep en de huidige werkwijze, met speciale aandacht voor de Oranje Huis-aanpak. Verschillende medewerkers namen deel aan dit gesprek.

Na het gesprek verplaatste Hare Majesteit Koningin Máxima zich naar de 7e etage van het Oranje Huis. Daar kreeg ze een rondleiding en voerde ze gesprekken met zowel cliënten als hulpverleners. De rondleiding omvatte vijf thema’s, waaronder ambulante hulp, de noodopvang, een bezoek aan een bewoonster in haar woning, kinderwerk en de Nieuwe Toekomst, een project waarbinnen vrouwen die huiselijk geweld hebben meegemaakt worden begeleid naar de arbeidsmarkt.

Tijdens het bezoek sprak Hare Majesteit Koningin Máxima bemoedigende woorden tot (oud-)cliënten. Ze benadrukte dat zij van onschatbare waarde zijn, ondanks de moeilijkheden die ze hebben doorstaan. “U komt uit een situatie waar u voor die andere persoon blijkbaar niks waard was, maar u bent zo veel waard,” aldus Hare Majesteit tegen de cliënten.

Een blijvende strijd

De woorden van de koningin waren niet alleen een hart onder de riem, maar het onderstreept ook de veerkracht van onze cliënten en het belang van onze strijd tegen huiselijk geweld.

Het bezoek werd afgesloten met een informele bijeenkomst in de kantine, waar de koningin in een ontspannen setting praatte met medewerkers en enkele ketenpartners. Na het afscheid kreeg Hare Majesteit Koningin Máxima in de hal op de begane grond de gelegenheid om afscheid te nemen van cliënten van het Oranje Huis en vond er een fotomoment plaats. “Hiep hiep hoera” riepen alle kinderen van het Oranje Huis toen de koningin weer vertrok.

Terwijl we terugblikken op de vooruitgang van de afgelopen 50 jaar, herinnert deze ontmoeting er ook aan hoe belangrijk onze strijd tegen huiselijk geweld blijft. Kijk daarom om je heen en kijk om naar een ander. Ondanks alle vooruitgang hebben we nog een lange weg te gaan voor een geweldloze toekomst. 

Foto’s: Roos Trommelen

Deel dit bericht
Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Scroll naar boven